SON HABERLER

10 Haziran 2015 Çarşamba

Heer ve Ranjha'nın Hikayesi

Şarkılara, hikayelere, filmlere konu olur aşk hikayeleri. Türkiye'de Ferhat ile Şirin, Kerem ile Aslı ne ise, Hindistan'da , Punjab'da Heer Ranjha , Sahiban Mirza o'dur.

Heer ve Ranjha'nın hikayesi,  Punjab yöresinin en ünlü aşk hikayelerinden biridir.

Bansuri
Heer, Sial kabilesinin Jat ailesinde doğmuş varlıklı ve çok güzel bir kadındır.  Ranjha, Ranjha kabilesinde, Chenab nehrinin yakınlarındaki Takht Hazara köyünde yaşayan 4 erkek kardeşin en küçüğüdür. Ranjha'nın asıl adı, aslında Dheedo'dur.  Ranjha, babasının en sevdiği evladıdır. Diğer kardeşlerinin aksine, arazilerin sorumluluğunu almak gibi bir düşüncesi yoktur. Tek isteği, Bansuri adı verilen bir tür flüt çalmaktır.


Kardeşleriyle yaşadığı bir sorun nedeniyle Ranjha evden ayrılır. Bu kısımda hikaye iki farklı yola girer.
Waris Shah'ın yazdığı Heer-Ranjha hikayesine göre : Ranjha'nın abileri, arazilerin sorumluluğunu aldıktan sonra, Ranjha'ya yemek vermeyi reddetmişlerdir. Bu nedenle evi terketmiştir. Sonunda Heer'in bulunduğu köye varan Ranjha, Heer'e orada aşık olur. Heer'in babası, Ranjha'ya ineklerini gütme işi verir. her fırsatta bansuri çalan Ranjha'nın büyüsüne kapılır Heer. Yıllarca gizli gizli buluşur iki aşık.
Fakat bir gün, Heer'in kıskanç amcası Kaido'ya yakalanırlar.  Zavallı Heer, ailesi ve keşiş tarafından Saida Khera adında bir adamla evlenmeye zorlanır.
Tilla Joganiyan (Sofular Tepesi)
Ranjha'nın kalbi kırılmıştır. Köyü terkeder ve avare bir şekilde dolanmaya başlar. Bu sıra bir sofu ile tanışır.  Sofular Tepesi'nde (Punjab'ta bulunan Bhera adında tarihi bir şehrin 50 mil kuzeyinde) yaşayan 'Kulağı delikler' kabilesinin lideri Gorakhnath ile tanıştıktan sonra, Ranjha da sofu olur, kulağını deldirir ve maddi dünyadan vazgeçer. Tanrısının adını yayma amacıyla tüm Punjab'ı gezer ve sonunda Heer'in olduğu köye ulaşır.



Ailesi Heer'in evliliğini kabul eder, fakat düğün günü, amcası Kaido, Heer'e zehirli laddoo (düğünlerde yenilen bir tür tatlı) verir ve Heer'i zehirler. Bunu duyan Ranjha, Heer'e yardım etmek için koşar ama çok geç kalmıştır. Heer yediği zehirden sonra, dünyadan göçmüştür. Bir kez kalbi kırılmış olan Ranjha, bir kez daha kalbinin kırılmasına dayanamaz. Heer'i zehirleyen laddoo'lardan bir tane de kendisi yer. Ranjha da Heer'inin yanına uzanır ve sonsuza kadar birlikte kalırlar. Heer ve Ranjha Heer'in köyü Jhang'da toprağa verilirler.  Aşıklar, bugün dahi ikilinin kabrini ziyaret ederler.
 
Heer ve Ranjha'nın Jhang köyündeki Kabristan'ı



Aslında bu hikayenin güzel bir sonla bittiği söylenir. Ama Wasir Shah'ın yazdığı versiyon böyledir. Uzun zamandır dilden dile dolaşan hali de bu halidir. 

Edit : Revo

3 yorum :

  1. Bu hikaye gerçek, değil mi?

    YanıtlaSil
  2. :( :( bir hint dizisinde olme sahnesini izlemisdim..cokuzuldum ya..ellerinize saglikk

    YanıtlaSil
  3. Heer ve Raanjha adına bir mezar var. Kişiler gerçek diye düşünüyorum. Ama olaylar birebir doğru mu bilemeyeceğim. Araştırmalarm sonucunda ünlü hikayeler olarak geçiyor

    YanıtlaSil

 
Copyright © 2014 Bollywood Çeviri Arşivi. Designed by OddThemes