SON HABERLER

10 Haziran 2015 Çarşamba

Sahiban ve Mirza'nın Aşk Hikayesi

Sahiban ve Mirza'nın aşk hikayesi Panjab yöresine ait 4 popüler trajik aşk hikayesinden biridir. (Diğerleri Heer-Ranjha, Sohni-Mahiwal ve Sassi-Punnun)
Sahiban  aşağı Punjab, yukarı Sindh bölgesinde bulunan Sial kabilesinden, Mirza ile Kuzey Hindistan-Pakistan bölgesinde bulunan Jatt kabilesinden olan iki çocukluk arkadaşıdır. Sahiban Kheewa 'nın şefi Mahni Khan'ın kızıdır ve Sahiban'ın güzelliği dillere destandır. Şair Peelu, Sahiban'ın güzelliğini,
"Sahiban belinde lungisiyle dışarı adım attığında, 9 melek güzelliğinden ölmüşler." diyerek betimlemiştir.
Mirza ise Jatt kabilesinin arazi baronu Wanjhal Khan'ın oğludur.
 Mirza'nın ailesi, okuması için Mirza'yı akrabalarının evine Khivan'a yollar. Burada Sahiban'a aşık olur. Ama sorun şudur ki, Sahiban Chander ailesinin oğlu Taha Khan ile nişanlanmıştır.  Nişan haberini öğrenen Sahiban, Mirza'ya Karmu adında bir Brahmin ile  şu mesajı gönderir :
"Düğüne gelip, Sahiban'ın ellerini düğün kınasıyla sen süslemelisin.."
Mirza bu haberi duyduğunda, onun da kız kardeşi evlenmek üzeredir ve Mirza'nın yola çıkmaya niyetlendiği gün kardeşinin düğün günüdür. Kardeşi ne kadar yalvarsa da, Mirza Sahiban'ın yanına gitme fikrinden vazgeçmez.
Mirza, Sahiban'ın kınasının olacağı Bakki'ye yetiştiğinde, Sahiban'ı kaçırır. Sahiban'ın ağabeyleri bunu haber alır almaz peşlerine düşerler.
Yorulan Mirza, bir süre dinlenmek için Sahiban'ın kucağına başını koyar, ve derin bir uykuya dalar. Sahiban, sevdiği adamın çok iyi ok attığını bilir. Ağabeylerinin peşine düştüğünü tahmin ettiği için, sevdiği adamın ellerinde ağabeylerinin kanının olacağına emindir. Bu nedenle, Mirza'nın yayını parçalar. Böylece, ağabeyleri geldiğinde, onlara zarar vermeyeceğinden, aralarındaki sevginin büyüklüğünü anlayacağını düşünür zavallı Sahiban.
Fakat ağabeyleri onları yakalamak için, kalabalık gelmişlerdir.  Yayı kırılmış olan Mirza, bu kadar çok sayıda kişiye karşı savaşamaz ve bir kılıç darbesiyle başı gövdesinden ayrılır.
Mirza'nın ağabeylerinin katili olmasından korkan Sahiban, çok sevgili Mirza'sını ağabeylerinin kılıcıyla kaybetmiştir. Bunun acısına daha fazla katlanamaz, ve Mirza'nın kılıcıyla kendi canına kıyar.

 Edit : Revo

Yorum Gönder

 
Copyright © 2014 Bollywood Çeviri Arşivi. Designed by OddThemes