SON HABERLER

14 Mayıs 2016 Cumartesi

Neerja Bhanot Hayat Hikayesi -

Neerja Bhanot, 7 Eylül 1963 Hindistan Chandigarh doğumlu Rama ve Harish Bhanot'un kızıdır. Baba Harish Bhanot, Mumbai 'de gazetecilik yapmaktaydı.

Neerja Mart 1985'te görücü usülü evlendi fakat eşinin yoğun baskılarına dayanamayarak 2 ay sonra Mumbai'ye ailesinin yanına döndü.















Neerja  1980'li yıllarda yoğun bir şekilde modellik yapmasının yanı sıra Pan Am firmasında hosteslik de yapmıştır.
Takvimler 5 Eylül 1986 yılını gösterdiğinde, Neerja Bhanot, ilk kabin müdürlüğü görevi için Mumbai-Karaçi-Newyork seferini yapan Pan Am 73 uçağındaydı. Tek bilmediği şey, o gün, Filistinli Abu Nidal Tarikatı'ndan 5 silahlı teröristin, o gün o uçağı kaçıracağıydı.


Uçak, Pakistan , Karaçi'ye kadar sorunsuz geldi. Fakat teröristler, Karaçi havaalanında, güvenlik görevlilierini öldürerek uçağa giriş yaptılar. Neerja Bhanot'un erkenden verdiği haberle, uçağın pilotları uçağı terk ettiler. Bunu fark eden teröristler, uçağa pilot gelmesini talep ettiler. Çünkü uçağın Kıbrıs'a gitmesini istiyorlardı, böylece hapiste olan terörist arkadaşlarının özgürlüğü ile uçaktaki yolcuları takas edeceklerdi.  18 saat sonrasında, Pakistan hükümeti ile teröristler arasında anlaşma sağlanamadı.

Neerja Bhanot, yolcuların güvenliğinin sağlanabilmesi için, çıkış kapılarını açtırdı ve yolcuların bir kısmının çıkışını sağladı. Fakat 3 küçük yolcuyu korumak için atıldığında, vuruldu.  Yapılan müdahalelere rağmen, 5 Eylül 1986'da, doğum gününe 2 gün kala vefat etti.







Ölümü sonrasında, Hindistan'da verilen en büyük ödüllerden biri olan Ashok Chakra ile ödülendirildi. Bu ödülü alan en genç yaştaki kişi Neerja Bhanot'tur.. Her ne kadar yaşayarak alamasa da.


Ölümü sonrasında, ödüllerden gelen paralar ile TheNeerja Bhanot Pan Am Trust ödülleri yılda 2 ödül vermek üzere kuruldu. Bu ödüllerden biri, uçuş memurları için, diğeri ise, çeyize karşı durarak, insanlara yardım eden kadınlara.

2004 yılında, Hint Posta TEşkilatı Neerja Bhanot adına posta pulu pastırdı.

379 yolcu ve mürettebattan 359'u Neerja sayesinde kurtuldu.


Abu Nidal Tarikatından 4 terörist, Pakistan'da yakalandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Neerja Bhanot'a verilen Ashok Chakra'da "Yolcularına duyduğu sadakat, sonsuza kadar insan ruhunun en güzel özelliklerinden birine saygı olarak kalacak." yazıyordu.

Neerja Bhanot'a Pakistan Tamgha -e- İnsaniyat nişanesindeki yazı :
" İnanılmaz bir insan iyiliği göstermesi nedeniyle"

Neerja Bhanot, ABD tarafından, Uçuş güvenliği Vakfı Kahramanlık ödülü, Suça karşı adalet Ödülü ve Özel Cesaret ödülüne layık görüldü.

Neerja Bhanot Cesaret Ödülü
"İşini yap, ne olursa olsun. Haksızlığa göz yumma ve kendinden ödün verme!"


Neerja 'ya Hindistan'da 2011 yılında, Sivil Havacılık Bakanlığı Ödülü verildi.

Yorum Gönder

 
Copyright © 2014 Bollywood Çeviri Arşivi. Designed by OddThemes